صفحه اصلی / مطالب و مقالات / لک پوست / ملاسما یا لک بارداری و حاملگی چیست و چگونه درمان می شود ؟

ملاسما یا لک بارداری و حاملگی چیست و چگونه درمان می شود ؟

بدن شما در دوران بارداری دچار تغییرات فوق العاده ای می شود. شکم شما بزرگتر می شود و حجم خون شما با رشد کودک افزایش می یابد. ممکن است گرفتگی عضلات، تهوع صبحگاهی و انواع دردها ی ناآشنا را تجربه کنید. موها و پوست شما نیز ممکن است تغییرات مثب یا منی داشته باشند.
اگر در دوران بارداری و حاملگی متوجه لکه های تیره روی پوست صورت خود شده اید ممکن است ملاسما یا لک بارداری داشته باشید. در این مطلب بیشتر در مورد علت بروز لک های پوستی در بارداری و نحوه درمان ایمن آن توضیح می دهیم.

آنچه در این مطلب میخوانید

ملاسما در بارداری یا حاملگی چیست؟

ملاسما یک اختلال پوستی است که در آن ملانوسیت ها (سلول های تولید کننده رنگ) در پوست شما به دلایلی رنگدانه اضافی تولید می کنند. در بارداری، اغلب به عنوان ملاسما یا ماسک بارداری نامیده می شود. ملاسما به هیچ وجه بر جنین تأثیر نمی گذارد و نشان دهنده هیچ گونه عارضه بارداری دیگری نیست.
چه کسانی بیشتر در معرض ملاسما ( لک های بارداری) هستند؟
افرادی که دارای رنگدانه بیشتری در پوست خود هستند ، به عنوان مثال، افرادی که نژاد آفریقایی، شمال آفریقا، خاورمیانه، لاتین یا اسپانیایی، آسیایی، هندی یا مدیترانه ای تبار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به ملاسما یا لک بارداری هستند، زیرا آنها به طور طبیعی ملانین فعالتری دارند. به طور کلی، بین 50 تا 70 درصد از افراد در طول بارداری به نوعی ملاسما مبتلا می شوند.

علائم ملاسما یا لک بارداری و حاملگی

علامت اولیه ملاسما تیره شدن پوست صورت است. ممکن است لکه های تیره ایی را روی پیشانی، گونه ها، چانه یا اطراف دهان خود مشاهده کنید. این نواحی ممکن است با قرار گرفتن در معرض آفتاب تیره تر شوند.
خارش یا درد از علائم ملاسما نیستند. هر گونه علائم اضافی را با پزشک خود در میان بگذارید.
یک متخصص پوست می تواند با استفاده از لامپ Wood’s ( لامپ جیوه ایی ) وضعیت شما را به دقت تشخیص دهد و به شما کمک می کند تا مراحل درمان را به خوبی طی کنید.

لیزر درمانی ملاسما یا لک بارداری اصفهان

علل ایجاد ملاسما یا لک بارداری

تیره شدن پوست در دوران بارداری بسیار شایع است. ممکن است متوجه تیره شدن نوک سینه ها ، زیر بغل یا اندام تناسلی خود شوید. شما ممکن است یک خط سیاه را ببینید که از ناحیه شرمگاهی روی شکم امتداد یافته است، و پوست را در سراسر بدن تیره می کند.
تغییر هورمون ها، به ویژه استروژن و پروژسترون اضافی، علت اصلی ملاسما در دوران بارداری است. فراتر از آن، لکه‌های تیره روی صورت می‌توانند با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، استفاده از برخی محصولات مراقبت از پوست یا حتی ژنتیک تشدید شوند. ملاسما همچنین با عدم تعادل هورمونی که ممکن است حتی قبل از بارداری وجود داشته باشد بدتر شود.

زمان شروع ملاسما یا لک در بارداری

ملاسما ممکن است در هر مقطعی از بارداری شما شروع شود، اگرچه معمولاً در سه ماهه دوم یا سوم شروع می شود. باز هم عوامل مختلفی در تیره شدن رنگدانه های پوست نقش دارند. رنگ و نوع پوست شما ممکن است نقش قابل توجهی در این زمینه داشته باشد.

آیا ملاسما بعد از زایمان از بین می رود؟

خبر خوب این است که این لکه های تیره احتمالاً پس از زایمان بدتر نخواهند شد. گفته می‌شود، ممکن است ماه ها زمان لازم باشد تا کاملاً بدون درمان هدفمند محو شوند. بهتر است به محض بروز علائم اولیه درمان لک بارداری را توسط پزشک متخصص پوست شروع کنید.

درمان های ایمن برای رفع لک بارداری یا ملاسما

یکی از رایج ترین راه های درمان برای رفع ملاسما یا لک بارداری و حاملگی استفاده از محلول های موضعی مانند:
هیدروکینون
ترتینوئین
کورتیکواستروئیدها
پزشک شما ممکن است پیشنهاد برخی از روش‌ها از جمله ، میکرودرم ابریژن، درمان‌های لیزری (نوری) را برای شما تجویز کند.

لیزر درمانی ملاسما یا لک بارداری و حاملگی

انواع مختلفی از لیزر و نور درمانی وجود دارد. اگر در دوران بارداری قصد دارید از لیزر یا درمان نوری برای لک های ملاسما استفاده کنید، لطفاً ابتدا به یک متخصص پوست مراجعه کنید. برخی از این درمان ها به محلول یا داروی بی حس کننده نیاز دارند که می تواند بر روی جنین شما تأثیر بگذارند. استفاده از لیزر تا حد امکان در دوران بارداری به بعد از زایمان موکول می شود.

کاربرد میکرودرم ابریژن برای درمان ملاسما یا لک بارداری

میکرودرم ابریژن مسلماً یکی از محبوب‌ترین روش‌های ثابت شده برای مراقبت از پوست است که به طور چشمگیری رنگ و بافت پوست را بهبود می‌بخشد .ولی استفاده از این روش به ویژه در بارداری، می تواند عوارض جانبی داشته باشد. تغییرات هورمونی در زمان بارداری، روند بهبود پوست را کند می کند وسلول های پوستی زمان بیشتری تا ترمیم شدن نیاز دارند.میکرودرم ابریژن می تواند باعث واکنش های پوستی مانند لک، خارش، سوزش، جوش و خشکی پوست در زمان بارداری شود. بنابراین بهتر است قبل از انجام میکرودرم ابریژن ،به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

همچنین بخوانید : تعداد جلسات مورد نیاز و ماندگاری لیزر لک صورت

کدام روش برای درمان ملاسما یا لک بارداری بهتر است ؟

کاربردی ترین روش، لایه برداری شیمیایی هیدروکسی اسید است که بیشتر برای افرادی که دارای رنگ پوست تیره تر هستند، استفاده می شود. این راهکار ایمن و موثر است. لایه برداری با هیدروکسی اسید اجازه می دهد رنگدانه های سطحی از بین بروند. علاوه بر این، هیدروکسی اسید برای کنترل پوست چرب استفاده می شود و دارای خواص ضد التهابی است.

پیشگیری از ملاسما با تغییر در سبک زندگی

ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می تواند برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری موثر باشد که در اینجا به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم :
از قرار گرفتن در معرض نور خورشید دوری کنید و بیشتر در سایه قرار بگیرید.
از قرار گرفتن در محیط هایی که شما را در معرض اشعه‌های UVB، UVA قرار می دهند خودداری کنید
از ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کنید.
پوشیدن لباس‌هایی که در برابر نور خورشیداز پوست شما بیشتر محافظت می کنند.
برای پوشاندن صورت علاوه بر ضد آفتاب از کلاه های لبه پهن و عینک آفتابی استفاده کنید.
شستشوی صورت با لوسیون ها و سرم هایی که پوست شما را تحریک می کنند ممکن است ملاسما را بدتر کنند. از محصولات و لوسیون های پوستی که دارای ویتامین C هستند استفاده کنید.
خوب غذا بخورید، استراحت کافی داشته باشید و چند مکمل را با مشاوره پزشک امتحان کنید.
آب فراوان بنوشید، رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید.
رژیم غذایی خود را با مصرف اسیدهای چرب امگا 3 تکمیل کنید. در برخی موارد ملاسما را با کمبود آهن و احتمالاً ویتامین B12 مرتبط می دانند پس با پزشک خود مشورت کنید.

درمان های خانگی برای رفع ملاسما یا لک بارداری

محلولی از نصف لیموی تازه و نصف آب یا آب خیار را با هم مخلوط کنید. اسید موجود در آب لیمو ممکن است به حذف رنگدانه در لایه بالایی پوست کمک کند.
سرکه سیب و آب را به مقدار مساوی مخلوط کنید تا به عنوان تونر در مناطق تیره استفاده کنید.

هزینه درمان ملاسما یا لک های بارداری

هزینه و قیمت درمان ملاسما یا لک بارداری و حاملگی به عواملی مانند: شدت بیماری ملاسما، نوع پوست و نوع روش درمان وابسته است که پس از مراجعه به پزشک و جلسه مشاوره، تخمین زده شده و به شما اطلاع داده می شود.

برای خواندن مقالات تزریق فیلر بینی و رفع پف پلک با پلاسماجت کلیک کنید.


آدرس : اصفهان، خیابان توحید میانی ، طبقه فوقانی بانک پاسارگاد ، طبقه چهارم
تلفن : 36251939

نظرات کاربران درباره این مطلب :آیناز [ 1402-07-09 ]
من به دکتر پوست مراجعه کردم و پیشنهاد لیزر به من دادند میتوانم همزمان از فرکشنال و لیزر با هم استفاده کنم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
دکتر راضیه ایرجی